![]() |
|
Dobór barw do małych przestrzeni – porady i inspiracje - Wersja do druku +- Forum Remonty (https://forumremonty.info.pl) +-- Dział: Aranżacja Wnętrz (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=8) +--- Dział: Oświetlenie i kolorystyka (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=33) +---- Dział: Kolorystyka pomieszczeń (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=43) +---- Wątek: Dobór barw do małych przestrzeni – porady i inspiracje (/showthread.php?tid=47) Strony:
1
2
|
Dobór barw do małych przestrzeni – porady i inspiracje - kosek - 03-04-2024 Cześć wszystkim! Ostatnio remontowałem moje maleńkie mieszkanie i stanąłem przed trudnym wyborem - jakie barwy dobrać, żeby nie przytłoczyć przestrzeni. Wiadomo, że ciemne kolory mogą pomniejszyć już małe pomieszczenia, ale czy zawsze? Chciałbym podyskutować o sposobach na dobór kolorów, które optycznie powiększą małe wnętrza. Może macie jakieś sprawdzone patenty albo inspirujące artykuły? Sam natknąłem się na kilka ciekawych poradników online, ale chętnie poznam wasze zdanie i doświadczenia.
RE: Dobór barw do małych przestrzeni – porady i inspiracje - serwerus - 03-04-2024 Bardzo interesujący temat! Zastanawiam się nad tym samym problemem w kontekście mojej kuchni. Czytałem niedawno artykuł o "efekcie Albersa", który opisuje jak kontrastujące barwy mogą wpływać na postrzeganie wielkości przedmiotów i przestrzeni. Jestem ciekawy, czy można to jakoś mądrze wykorzystać w aranżacji wnętrz? Na przykład jasne ściany i ciemniejsze meble lub odwrotnie. Czy są jakieś konkretne zestawienia kolorystyczne, które szczególnie dobrze działają w małych przestrzeniach? RE: Dobór barw do małych przestrzeni – porady i inspiracje - dziekan2 - 03-04-2024 No nieźle, zaraz zaczniecie malować ściany tęczami tylko po to żeby 'optycznie powiększyć' pokój. A może lepiej wywalić zbędny graty zamiast udawać magika z farbami? Tak serio, to widziałem kilka projektów gdzie głównym trikiem było użycie luster - niby banalne, ale efekt jest całkiem zaskakujący. Co myślicie o takim rozwiązaniu?
RE: Dobór barw do małych przestrzeni – porady i inspiracje - kosek - 03-04-2024 dziekan2 napisał(a):No nieźle, zaraz zaczniecie malować ściany tęczami tylko po to żeby 'optycznie powiększyć' pokój.Haha Dobre! Ale wiecie co? Lustra faktycznie dają niesamowity efekt! Miałem okazję widzieć mieszkania gdzie strategia luster była kluczowa i muszę przyznać - działa cuda. Natomiast jeśli chodzi o kolorystykę - mam wrażenie, że ważna jest też tekstura materiałów; matowe powierzchnie inaczej wpływają na percepcję niż te błyszczące.
RE: Dobór barw do małych przestrzeni – porady i inspiracje - serwerus - 03-04-2024 kosek napisał(a):HahaDokładnie tak myślałem! Wracając jednak do tematu kolorów – spotkałem się też z teorią mówiącą o tym, że ciepłe barwy mogą sprawić, że przestrzeń będzie bardziej przytulna i domowa nawet jeśli jest mała. Z drugiej strony zimne kolory mają dawać wrażenie większej przestronności... Choć za bardzo nie wiem czy to nie tylko psychologiczny trik. RE: Dobór barw do małych przestrzeni – porady i inspiracje - dziekan2 - 03-04-2024 Wszystko ładnie pięknie z tymi teoriami o kolorach i lustrach, ale pamiętajmy jeszcze o jednym – świetle! Jeśli macie słabe źródła światła lub źle rozmieszczone lampy to żaden kolor ścian tego nie uratuje Najpierw zadbać o odpowiednie światło a potem można kombinować ze sztuczkami wizualnymi.
RE: Dobór barw do małych przestrzeni – porady i inspiracje - kosek - 03-04-2024 Świetna uwaga! Światło rzeczywiście może zdziałać cuda – mam kilka lamp podłogowych i biurkowych które mogę regulować w zależności od potrzeb i pory dnia; naprawdę polecam tak rozplanować oświetlenie . A wracając do tematu barw – zgadzacie się ze stwierdzeniem że jasne palety barw są najlepsze dla małych przestrzeni?
RE: Dobór barw do małych przestrzeni – porady i inspiracje - serwerus - 03-04-2024 Jasne palety często są rekomendowane właśnie ze względu na ich zdolność do 'otworzenia' przestrzeni. Ale ja bym tutaj podkreślił też znaczenie detali – nawet mały akcent kolorystyczny może wprowadzić dużo życia do wnętrza bez ryzyka jego zmniejszenia. RE: Dobór barw do małych przestrzeni – porady i inspiracje - dziekan2 - 03-04-2024 Oczywiście jasne kolory będą 'bezpiecznym' wyborem dla klaustrofobicznych mieszkaniówek... Tylko czemu wszyscy muszą mieć tak samo nudno białe ściany?! Ile można patrzeć na ten sam schemat - białe ściany + drewniane akcenty + trochę zieleni z roślin... Yawn... RE: Dobór barw do małych przestrzeni – porady i inspiracje - kosek - 03-04-2024 To prawda dziekan2 – trend na minimalizm jest mocno popularny ostatnimi czasy... jednak różnorodność jest kluczem Myślę jednakowoż o pewnej równowadze między neutralną bazą a kolorowymi dodatkami - być może właśnie taka mieszanka najlepiej sprawdzi się w naszych miniaturowych apartamentach
|