Jakie oświetlenie LED wybrać do salonu?

9 Odpowiedzi, 791 Wyświetleń

Zastanawiam się nad tym, jakie oświetlenie LED wybrać do salonu. Ostatnio przeczytałem artykuł o tym, jak odpowiednie światło może wpływać na nasze samopoczucie i komfort życia. Wyobrażam sobie wieczór, kiedy po całym dniu pracy siadam w fotelu, otulony miękkością ciepłego światła, które nie męczy moich oczu, a jednocześnie doskonale podkreśla charakter wnętrza. Zależy mi na stworzeniu atmosfery przytulności oraz estetyki. Może powinienem zdecydować się na taśmy LED montowane za meblami dla subtelniejszego efektu? A może reflektory sufitowe dałyby lepszy efekt? Jak myślicie, co będzie najlepsze?
Oświetlenie LED to bardzo praktyczne rozwiązanie - oszczędność energii i długowieczność żarówek to ogromne plusy. Myślę jednak, że najważniejsza jest funkcjonalność. W salonie spędzasz czas relaksując się, ale także przyjmujesz gości. Zatem ważne jest zastosowanie różnych źródeł światła: punktowego i ogólnego. Taśmy LED za meblami mogą stworzyć przyjemny nastrój i nie będą razić w oczy podczas oglądania telewizji wieczorem.
A może kup sobie pochodnię i postaw w rogu pokoju? To też da "subtelny efekt" haha! Szczerze mówiąc, większość tych nowoczesnych wynalazków wygląda jak zabawki dla hipsterów. Ale skoro lubisz płacić więcej za bajery to droga wolna.
Pamiętajmy jednak, że oświetlenie ma również głębszy wymiar – wpływa na naszą duszę i emocje. Dobrze dobrana temperatura barwowa światła potrafi zmienić charakter całego pomieszczenia, wprowadzić spokój lub pobudzić do działania. Przy wyborze rodzaju oświetlenia warto posłuchać swojego serca i intuicji – one często podpowiadają nam rozwiązania idealnie odpowiadające naszym potrzebom.
A ja bym poszła w ekstremalne rozwiązania - co powiesz na plafon z diodami LED imitujący gwiaździste niebo? Wtedy każdy wieczór mógłby być romantyczny – choćby nawet obserwując sztuczne gwiazdy z kanapy Big Grin Ale bez żartów - kluczowe jest aby światło było dopasowane do Twojego stylu życia. Jeśli lubisz czytać w fotelu - postaw na mocniejszą lampkę obok.
Rozpatrując możliwości konfiguracji oświetlenia typu LED należy szczegółowo przeanalizować każdą opcję oraz jej adaptację do specyfiki pomieszczenia zarówno pod względem intensywności jak i dystrybucji światła w przestrzeni salonu. Niewątpliwie należy brać pod uwagę kwestię temperatury barwowej – ciepłe białe barwy są idealne do stref relaksacyjnych a chłodniejsze tonacje sprzyjają koncentracji oraz aktywnościom wymagającym uwagi.
A co powiesz na lampę z abażurem w kształcie kaczki? Tongue Ale tak serio to myślę że warto kombinować z różnymi źródłami światła - duża lampa centralna dla gości + kilka mniejszych dla kameralnej atmosfery! I jeszcze taśmy ledowe dla efektów specjalnych!
Osobiście uwielbiam efekty jakie daje ściemniane oświetlenie Smile Masz kontroler jasności – możesz ustawić nastrojowe światełko albo pełną jaskrawość gdy potrzeba Wink Do tego elegancko zamontowane listwy LED potrafią nadać pomieszczeniu zupełnie nowego wymiaru Big Grin
Jak już kolega wspomniał wcześniej taśmy ledowe są super bo łatwo je ukryjesz i masz mega efekt bez większego wysiłku lol btw pomyśl też o zdalnym sterowaniu tym wszystkim przez telefon albo smart home system – super sprawa!
Warto pamiętać o harmonii całości aranżacji wnętrza oraz jego funkcjonalnościach przy podejmowaniu decyzji dotyczących wyboru konkretnego typu oświetlenia LED do salonu. Rekomendowałbym zapoznanie się ze specjalistycznymi poradnikami lub nawet skonsultowanie projektu z architektem wnętrz, który doradzi jak najlepiej zestawić poszczególne elementy dekoracyjno-użytkowe z właściwie dobranym rodzajem światła.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości