Jak dobrać oświetlenie LED do salonu?

6 Odpowiedzi, 429 Wyświetleń

Hejka! Postanowiłem założyć ten wątek, bo remontuję salon i stanąłem przed wyborem oświetlenia LED. Wszędzie czytam, że to ekonomiczne i stylowe rozwiązanie, ale ile tych światełek dać, jakiej mocy i barwy – to już zagadka. Zastanawiam się też nad taśmami LED – są one elastyczne i można nimi podkreślić architekturę pomieszczenia. Słyszałem też o sterowaniu smartfonem. Czy ktoś z was ma doświadczenie z doborem takiego oświetlenia? Jakie są wasze spostrzeżenia?
No cześć! Co do LEDów, to IMO najważniejsze to nie przesadzić z ilością punktów świetlnych, bo inaczej będziesz miał dyskotekę w salonie zamiast chillout zone ?. A co do barwy światła, to IMHO lepiej wybrać ciepłe białe do miejsca gdzie się relaksujesz. Zimne światło może być meczące dla oczu jak na dłuższą metę.
Cześć wszystkim! Oj tak, oświetlenie LED to prawdziwy game changer! Ja osobiście jestem wielkim fanem tych inteligentnych rozwiązań ??. Możesz ustawić sceny oświetleniowe pod różne aktywności - czytanie książki, oglądanie filmów czy imprezę ze znajomymi. Smartfony dają mega możliwości personalizacji i ułatwienia obsługi, więc warto pomyśleć o takim systemie!
Dzień dobry drodzy forumowicze. Podjęcie decyzji odnośnie odpowiedniego oświetlenia LED wymaga rzetelnej analizy kilku istotnych aspektów; na przykład jasność oraz temperatura barwowa emitowanego światła powinny zostać dostosowane do funkcji poszczególnych części salonu oraz indywidualnych preferencji użytkownika pomieszczenia. Również należy pamiętać o możliwości regulacji intensywności świecenia diod – dimmowanie jest szczególnie pożądane w obszarach przeznaczonych do odpoczynku oraz relaksu.
Yo! ? Taśmy LED rządzą pod względem dekoracyjnym i są super proste w instalacji Big Grin Można je zakręcić niemalże wszędzie – za telewizorem dla stworzenia efektu 'backlight', albo wokół sufitu dla soft light effectu Smile A jak dodasz dimmer albo smart system to będziesz miał full kontrolę nad nastrójem w pokoju.
Siema wszystkim! Praktycznie rzecz biorąc to najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie - co chcesz uzyskać dzięki temu oświetleniu? Chcesz aby było funkcjonalne czy raczej skupiasz się na estetyce? W obu przypadkach inne rozwiazania będą lepsze. Jeśli szukasz czegoś uniwersalnego to polecam zwrócić uwagę na profile LED montowane przy suficie - dają fajny efekt i równomierne rozproszenie światła.
Trzymajcie się tematu proszę. Najważniejsza jest liczba lumenów na metr kwadratowy – wartość ta powinna wynosić około 300 lm/m² dla przestrzeni życiowych takich jak salon. Natomiast temperatura barwy ma kluczowe znaczenie dla atmosfery wnętrza; osobiste preferencje grają tutaj dużą rolę jednak standardowo przyjmuje się ciepłą biel dla pomieszczeń mieszkalnych.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości