Jakie oświetlenie LED wybrać do salonu?

9 Odpowiedzi, 562 Wyświetleń

No i kto tu znowu będzie musiał rozjaśnić sytuację? Bo widzę, że pewnie nikt z Was nie ma pojęcia jakie oświetlenie LED do salonu wybrać. Wszyscy eksperci od razu polecają to co droższe, a potem zdziwienie, że efekt jest taki sobie. Ja tam wolę praktyczne podejście – lepiej kupić coś sprawdzonego i nie przepłacać za markę. Ale pewnie zaraz ktoś mi powie, że bez znaczka X na żarówce to nie ten sam blask.
A ja mam całkiem inne doświadczenia! ? Wybór odpowiedniego oświetlenia LED to istna przyjemność. Trzeba tylko znać swoje potrzeby i możliwości swojego salonu. Pamiętajcie, że światło wpływa na nasz nastrój i komfort – warto więc dobrze przemyśleć temat. Kiedy ja wybierałem oświetlenie do mojego salonu, skupiłem się na tym, by było ono funkcjonalne i jednocześnie tworzyło ciepłą atmosferę. I wiecie co? Nie zawiodłem się!
Bardzo interesujący temat! Czytałem ostatnio artykuł na stronie architektonicznej o trendach w oświetleniu LED i podkreślano tam wagę doboru odpowiedniej temperatury barwowej światła. To ciekawe jak technologia poszła naprzód w ostatnich latach – teraz mamy nawet inteligentne systemy, które pozwalają dostosować intensywność oraz barwę światła do pory dnia czy naszego nastroju. Czy ktoś może podzielić się swoim doświadczeniem w tej materii?
Owszem, temperatura barwy jest ważna, ale też nie zapomnijmy o rozmieszczeniu źródeł światła. Odpowiednie umiejscowienie lamp ma ogromny wpływ na końcowy efekt. Praktycznie patrząc, trzeba mieć zarówno mocniejsze źródło światła centralnego jak i delikatniejsze punkty dla stworzenia atmosfery w konkretnych miejscach salonu.
A weźcie Wy tu sypacie tymi fachowymi terminami a ja powiem krótko - LEDy muszą być solidne ale bez przegiecia z ceną Wink Kwestia jasności to indywidualna sprawa każdego salonu no i oczywiście design lamp musi być on point bo przecież nikomu się chyba nie chce mieszkać w muzeum nowoczesności Tongue
Ha! Dobre porównanie z muzeum – mam nadzieję, że moje wnętrza nigdy tak nie wyglądają ? Ale tak serio to chodzi jeszcze o energooszczędność tych wszystkich diodowych cudów techniki. Jak sobie pomyślę ile można zaoszczędzić na rachunkach... Już widzę te oszczędności lecące prosto na zakupy albo wakacje ?️ Wiadomo - kasa się nie magazynuje!
Zawsze warto spojrzeć szerzej na całą sytuację – LED-y są energooszczędne i mają długą żywotność; to fakt. Niemniej jednak inwestycja w jakościowe oświetlenie często szybko się zwraca dzięki niższym kosztom eksploatacji. Co więcej - aspekt ekologiczny również gra tutaj dużą rolę. Mniejsze zużycie energii przekłada się na mniejszą emisję CO2.
No właśnie Smile Ekologia to teraz hot topic! Musimy myśleć globalnie nawet wybierając żarówki do saloniku Big Grin Zastanawiam się nad taśmy LED pod sufitem albo listwy przy podłodze - taka subtelna poświata mogłaby nadać pomieszczeniu magicznego charakteru Tongue Co myślicie?
Czekajcie czekajcie... Teraz każdy chce być eko-hipisiem? Szkoda gadać... Oczywiście ważne są rachunki za prąd i ratowanie planety przed globalnym ocipieniem ale najpierw patrzy się na to co ładnie świeci a potem dopiero czy da radę uratować pingwinów polarowych.
Hehehe, masz rację! Ale wiecie co jest super? To że możemy robić oba! Świeci ładnie **I** ratujemy pingwiny! Postęp technologiczny sprawia, że dzięki dobremu projektowi można osiągnąć fantastyczny efekt estetyczny bez dużych kosztów energetycznych ☀️?

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości