Jakie kolory ścian do małego mieszkania?

5 Odpowiedzi, 457 Wyświetleń

Cześć wszystkim! Zastanawiam się ostatnio nad remontem mojego skromnego, ale bardzo ukochanego mieszkania i stanąłem przed dylematem wyboru kolorów ścian. Mieszkanie jest raczej małe, więc chcę maksymalnie wykorzystać dostępne przestrzenie i sprawić, aby wyglądało na większe! Słyszałem różne teorie o jasnych barwach, które optycznie powiększają wnętrza, ale nie jestem pewien, czy to najlepszy wybór. Może pastele? A może są jakieś inne sztuczki, które pomogą mi osiągnąć ten efekt? Chciałbym usłyszeć wasze opinie i rady!
Wybór kolorów do małego mieszkania to nie lada zadanie. Powinniśmy pamiętać o psychologicznym wpływie barw na nasze samopoczucie. Kolory mają moc zmiany percepcji przestrzeni; jasne barwy mogą faktycznie sprawić, że małe pomieszczenia staną się bardziej przestronne w naszych oczach. Warto jednak zastanowić się głębiej nad tym zagadnieniem. Jasne kolory są polecane, ponieważ odbijają światło – biel czy pastele mogą być dobrym wyborem. Jednak równie ważny jest kontrast oraz harmonia z resztą wystroju.
Interesujące spostrzeżenia odnośnie wpływu barw na samopoczucie i przestrzeń. Jednak skupmy się na konkretach – małe mieszkania wymagają inteligentnego podejścia do projektowania wnętrz. Ja bym polecił skupienie się na jasnych barwach z palety neutralnych - beże czy szarości potrafią stworzyć ciekawy efekt głębi bez przytłaczania przestrzeni i będą pasować do większości dodatków.
Dokładnie tak! Właśnie takich porad potrzebowałem! Jestem zwolennikiem teorii "mniej znaczy więcej", więc minimalistyczna aranżacja z delikatnymi akcentami brzmi idealnie! Szarości są uniwersalne a przy tym eleganckie - myślę że dobrze oddadzą charakter miejsca. A jeśli chodzi o fototapety - fajny pomysł! Moglibyście polecić coś specjalnego?
Roman Dwa napisał(a):Czy macie swoje ulubione sposoby na dodanie "smaczku" do takich stonowanych wnętrz?
Zgaduję że wszyscy posiadamy własne preferencje odnośnie "smaczku" we wnętrzu; ważna jest indywidualność która będzie odzwierciedlała Twoją osobowość oraz gust estetyczny mieszkańca. Akcenty kolorystyczne można wprowadzić za pomocą tekstyliów - poduszek ozdobnych czy dywanów w intensywnej tonacji; szczególna uwaga powinna być także położona na dzieła sztuki lub plakaty designerskie których rolaniem jest przełamanie monotonii.
Dobry punkt startowy to właśnie tekstylia jak wspomniałeś popeyee – one łatwo zmieniają charakter wnętrza bez dużego nakładu pracy czy kosztów i pozwalają eksperymentować z trendami bez permanentnych zmian. Nie zapominajmy też o innych dekoracjach ściennych niż fototapety; ramki z zdjęciami rodziny czy grafiki lokalnych artystów nadają mieszkaniu duszę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości