Jak dobrać optymalne oświetlenie do każdego pomieszczenia?

4 Odpowiedzi, 323 Wyświetleń

Zacznę od tego, że oświetlenie to kluczowy element każdego wnętrza. Właściwe światło może całkowicie zmienić charakter pomieszczenia. Wybór lamp i żarówek nie jest tak prosty, jakby się mogło wydawać – trzeba uwzględnić zarówno ich funkcjonalność, jak i wpływ na atmosferę. Na przykład w kuchni najlepiej sprawdzają się mocne źródła światła punktowego nad blatami roboczymi, ale już w salonie lepiej postawić na ciepłe, rozproszone światło, które stworzy przytulną atmosferę. A co z kącikiem do czytania? Kierunkowe oświetlenie zapewniające komfort bez męczenia oczu jest tutaj niezbędne. Sama teraz remontuję mieszkanie i chciałabym usłyszeć wasze opinie oraz doświadczenia związane z doborem oświetlenia.
Ach, światło! To nic innego jak pędzące przez przestrzeń cząstki... Ale pozwólcie mi opowiedzieć pewną historię. Gdy odwiedziłem pewien starożytny pałac we Włoszech, uderzyła mnie gra świateł padających przez wysokie okna – architekt wspaniale rozumiał znaczenie naturalnego oświetlenia i jego wpływu na samopoczucie osób przebywających w danym otoczeniu. Co prawda dziś rzadko projektujemy pałace, ale ta lekcja pozostała mi w pamięci przy urządzaniu własnego mieszkania. W sypialni zdecydowałem się na delikatne odcienie beżu na ścianach i umieściłem tam lampy sufitowe z możliwością regulacji intensywności światła – mogą tworzyć zarówno intymną atmosferę wieczorem, jak i energizujące środowisko rano.
Rozpatrując zagadnienie optymalnego doboru źródeł światła do konkretnych pomieszczeń... należy przede wszystkim skupić się na natężeniu oraz barwie emitowanego światła. Parametry te są ściśle powiązane ze spektrum działalności ludzkiej odbywającej się w danych wnętrzach. Ściemniane oprawy ledowe oferują możliwość dostosowania jasności do bieżących potrzeb użytkownika... Pragnieniem wielu jest również sterowanie smartfonem lub głosem – nowinki technologiczne mają tu ogromny potencjał. Ciekawostką jest fakt wykorzystania barwy światła do manipulowania naszym zegarem biologicznym; białe lub niebieskie tony pobudzają, podczas gdy cieplejsze kolory sprzyjają relaksowi...
Mówi się często, że dom to nasza przystań - miejsce gdzie możemy odpocząć od codziennych trosk. Oświetlenie ma tutaj niemałe znaczenie – oddziałuje na nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne. Warto więc pamiętać by nie gonić tylko za trendami i estetyką ale również zadbać aby ilość i jakość światła były odpowiednie dla naszych oczu oraz ducha. Dlatego też podczas wyboru żarówek zwracam uwagę nie tylko na ich efektywność energetyczną ale również czy ich spektrum będzie korzystne dla domowników.
Na temat dobrego oświetlenia można dużo mówić... Ważne są detale typu CRI (indeks oddawania barw), który powinien być wysoki zwłaszcza tam gdzie ważna jest wierność kolorów np. w garderobach czy miejscach pracy wymagających precyzji wizualnej... Co więcej, rodzaj żarówki LED czy halogenowej ma swoje plusy i minusy - warto poczytać przed zakupem!

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości